Cascada Iadolina
Cascada Iadolina se află la cca. 6 km de Coada Lacului Lesu, pe partea stângă a drumului, sub nivelul șoselei ce străbate Valea Iadului. Frumoasa cădere de apă în mai multe trepte atrage anual mii de turiști.
Cascada Săritoarea Ieduțului
Cascada Săritoarea Ieduțului este situată pe Valea Iadului la circa 9 km de Coada Lacului Lesu și la 300m în aval de cascada Vălul Miresei. Apa se prăvale de la 15 m încântând prin frumusețea sălbatică.
Cascada Miss
Cascada Miss este situată pe Valea Iadului, la aproximativ 11 km de Coada Lacului Lesu. Accesul la cascadă se face printr-un peisaj ca în junglă, deosebit de spectaculos. Un fir subțire de apă se revarsă peste două săritori, formând două cascade de aproximativ 10m fiecare.
Cascada Vălul Miresei
Vălul Miresei este o cascadă în 2 trepte, de aproximativ 50m înalțime, situată pe Valea Iadului, la 10km de Coada Lacului Leșu. Grandoarea și sălbăticia ei au un pitoresc deosebit.
Cascada Moara Dracului
Situată pe Valea Drăganului în apropiere de Stâna de Vale, cascada se prăvale peste un impresionant perete de stâncă vulcanică, formând două săritori, ce însumează aprox. 20m. Accesul spre cascadă se face pe un traseu sălbatic cu porțiuni de stânci ce amintesc de munții Retezat.
Pestera Meziad
Peştera Meziad (monument al naturii ) este situată pe Valea Meziadului în regiunea sud estică a Muntilor Padurea Craiului. Are o lungime totala de 4750 m , din care 500 m sunt vizitabili . Traseul turistic din Coada Lacului Leșu spre Pestera Meziad se parcurge in aproximativ 3 ore.
Peştera de la Fața Apei
Este situată în raza satului Remeti (aproximativ 15 km de la Coada Lacului Leşu), la baza unui perete calcaros. Are dimensiuni modeste (350 m) şi domină formele de eroziune şi coroziune. Atractivitatea este sporită, în sezonul rece, de frumuseţea de stalactite şi stalagmite de gheaţă, ce se formează iarna în zona intrării. Peştera nu este amenajată, dar e vizitabilă, fără a fi nevoie de echipament speologic deosebit.
Ponorul din Lunca Acră
Ponorul este situat într-o depresiune de captare carstică, ce este traversată de un pârâu, care descrie câteva meandre înainte de a se pierde în subteran prin Peştera Biserica de la Acre, aflată la baza unui abrupt stâncos impozant. Peştera este activă, are o singură intrare, putând fi vizitabilă pe o distanta de 15m. Vegetaţia este foarte interesantă, cu un adevărat covor de ienuperi şi conifere, ce nu sunt specifice acestor munţi.